ÄNDAMÅL
Stiftelsen har som ändamål att verka för nolltolerans av våld i nära relationer.
​
Stiftelsen har som ändamål att samla in medel för att bedriva stödjande verksamhet genom ekonomiskt bidrag till kvinnor och barn utsatta för våld i nära relationer, i första hand i Sverige. Särskilt fokus ligger på eftervåld. Insamlingsstiftelsen drivs kontinuerligt och långsiktigt genom årlig verksamhetsutveckling och strategisk insamling. Det långsiktiga målet är att samla in pengar för att stötta så många behövande kvinnor som möjligt och under många år framöver. Stiftelsen bedriver utdelning av insamlade medel till våldsutsatta kvinnor och barn med ekonomiska svårigheter samt i vissa fall individer som arbetar för detta ändamål.
Stiftelsen har som ändamål att sprida kunskap och utbilda om kvinnor och barn utsatta för våld i nära relationer.
UPPROP
23 januari, 2024
Stiftelsen för våldsutsatta kvinnor och barn
Stiftelsen har som ändamål att ge ekonomiskt bidrag till våldsutsatta kvinnor och barn. Stiftelsens ändamål är även att sprida kunskapen samt öka förståelsen, om situationen för våldsutsatta kvinnor och barn.
​
Eftervåld är det liv som innebär att vara på flykt och kämpa för att skydda sig själv och barn från en våldsam förövare samt den juridiska och ekonomiska process som ofta är långvarig, kostsam och påfrestande.
​
Eftervåld leder oftast till ekonomisk kris som i kampen om överlevnad, omöjliggör ett självständigt liv.
​
Att vara våldsutsatt och fly en våldsutövare som ofta är pappa till ens barn innebär en konstant rädsla om fortsatt våld, hot och att bli hittat. I många fall resulterar att lämna en våldsutövare och att behöva fly (skyddsplacering genom Socialtjänst) i att hon inte längre kan utöva sitt arbete eller förlorar det. Bostaden går ofta förlorad och svårigheter med hemlig adress är kritiskt för de utsatta. Skyddad identitet gör det svårt då hon inte kan hyra i sitt eget namn, bristfällig ekonomi samt hyresvärds farhåga om gärningsman som kan vandalisera fastighet. Påtvingade skulder och avsaknad av ekonomi gör även att den våldsutsatta inte har möjlighet att köpa bostad.
​
Förloppet innebär oftast att gemensamma tillgångar går förlorade och att våldsutsatta kvinnor sitter fast i ekonomisk kris med betalningsanmärkningar, påtvingade lån, dröjd postgång och dåligt mående.
​
Stiftelsens ändamål är att verka för våldsutsatta kvinnors ekonomiska självständighet samt vara en röst i samhällsdebatten kring våld i nära relationer.
STADGAR
Insamlingsstiftelsen för våldsutsatta kvinnor med barn
Stadgar
1 § Namn
Stiftelsens namn och firma är:
Insamlingsstiftelsen för våldsutsatta kvinnor och barn.
(Härefter benämnd som Stiftelsen).
2 § Ändamål
* Stiftelsen har som ändamål att verka för nolltolerans av våld i nära relationer.
* Stiftelsen har som ändamål att samla in medel för att bedriva stödjande verksamhet genom ekonomiskt bidrag till kvinnor och barn utsatta för våld i nära relationer, i första hand i Sverige. Särskilt fokus ligger på eftervåld. Insamlingsstiftelsen drivs kontinuerligt och långsiktigt genom årlig verksamhetsutveckling och strategisk insamling. Det långsiktiga målet är att samla in pengar för att stötta så många behövande kvinnor som möjligt och under många år framöver. Stiftelsen bedriver utdelning av insamlade medel till våldsutsatta kvinnor och barn med ekonomiska svårigheter samt i vissa fall individer som arbetar för detta ändamål.
* Stiftelsen har som ändamål att sprida kunskap och utbilda om kvinnor och barn utsatta för våld i nära relationer.
3 § Insamling av medel
Stiftelsen ska samla in medel från individer och organisationer tex företag, stiftelser, kommuner.
Insamlingen sker genom ekonomiska bidrag och gåvor, kultur och utbildningsprogram, samt för stiftelsen annan förenlig verksamhet.
4 § Näringsverksamhet
Stiftelsen kan bedriva näringsverksamhet i stiftelsens namn inom ramen för ändamålet.
I det fall att stiftelsen bedriver näringsverksamhet ska all vinst användas till stiftelsens ändamål.
5 § Styrelsen
Den första styrelsen utses i sin helhet av stiftarna Ira Gladnikoff, Elin Hector och Veronica Wiman.
6 § Styrelsen har sitt säte i Stockholms län.
7 § Styrelsen består av minst tre och högst sju ledamöter, varav högst två suppleanter, samtliga utsedda för en tid om tre år åt gången. Antalet ledamöter måste vara udda. Styrelsen utser inom sig en ledamot att vara ordförande som väljs för en period om två år. Avgående styrelseledamot, styrelseordförande och styrelsesuppleant kan återväljas. Halva antalet övriga ledamöter i styrelsen för en tid av tre år, resterande halva på två år.
8 § Styrelsen svarar för Stiftelsens organisation och förvaltning av Stiftelsens angelägenheter. Styrelsen skall tillse att organisationen beträffande bokföring och medelsförvaltning även innefattar tillfredsställande kontroll. Styrelsen skall också tillse att Stiftelsens administrationskostnader hålles på en rimlig nivå. Styrelsen får tillsätta kommittéer för särskilda uppgifter och bestämmer vilka aktörer som stiftelsen samarbetar med.
9 § Ordföranden skall tillse att styrelsesammanträde hålls när det behövs, minst 4 gånger per år. Härutöver skall styrelsen sammankallas på begäran av styrelseledamot.
Vid styrelsens sammanträden skall föras protokoll som undertecknas av ordföranden och den ledamot som styrelsen därtill utser. Styrelseledamot har rätt att få avvikande mening antecknad till protokollet. Protokollen skall föras i nummerföljd och förvaras på betryggande sätt.
10 § Styrelsen är beslutsför när mer än hälften av antalet ledamöter är närvarande.
Som styrelsens beslut gäller den mening för vilken mer än hälften av de närvarande röstar eller, vid lika röstetal, den mening som ordföranden biträder.
11 § Styrelsen företräder Stiftelsen och tecknar dess firma. Stiftelsen tecknas av två ledamöter i förening. Vid det första mötet på året bestäms vilka som har firmatecknarrätt samt för vilka belopp samt premisser.
12 § Stiftelsens räkenskapsår skall vara kalenderår. För varje räkenskapsår skall styrelsen avge årsredovisning, bestående av förvaltningsberättelse, resultaträkning och balansräkning.
Revisor
13 § Styrelsens förvaltning skall granskas av en auktoriserad revisor, som årligen skall avge berättelse över sin granskning. Revisorn och eventuell suppleant för denne utses årligen av styrelsen.
Tillsyn
14 § Stiftelsen skall stå under tillsyn av länsstyrelsen enligt reglerna i stiftelselagen.
Stadgetolkning
15 § Uppstår tvekan om tolkningen av dessa stadgar, eller om fall förekommer som inte är förutsedda i stadgarna skall frågan avgöras av styrelsen.
Ändring av stadgarna
16 § Beslut om ändring, upphävande eller åsidosättande av dessa stadgar är inte giltigt med mindre beslutet fattats på två på varandra följande styrelsesammanträden med mellankommande val enligt § 5. För sådant beslut gäller i övrigt reglerna i 6 kap. stiftelselagen (1994:1220). Ändring, upphävande eller åsidosättande av § 1, 2, 3 eller § 15 får inte göras.
Upplösning
17 § Om stiftelsen upplöses skall dess behållna förmögenhet användas till stiftelsens ändamål eller, om det inte är möjligt, till ett ändamål som är likvärdigt med det ursprungliga.